Skötselråd

Våra smycken är gjorda av sterlingsilver, som också kallas silver 925, eftersom det innehåller 925 tusendelar silver. Som regel märker vi våra smycken med en 925-stämpel. I vissa fall har vi dock inte kunnat inpränta en 925-stämpel, exempelvis om det är en design som är väldigt smal och tunn.

Silver är ett hållbart material och åldras med dig. Allt silver mörknar dock med tiden och får repor som skapar en fin och personlig patina.

Vårt bästa råd för att hålla dina silversmycken fina är att använda dem ofta! Silver som inte används svartnar snabbare. Det svarta och gula som uppstår på silver är oftast inte smuts utan sulfid- och svavelavlagringar som uppstår när silvret reagerar med svavel och andra ämnen i luften, huden, krämer, parfymer m.m. Silversmycken oxiderar även snabbare ju högre luftfuktighet det är. Silver kan även gulna om det förvaras med guld eller andra metaller så förvara därför dina smycken åtskiljt i sin kartong på en torr plats när du inte använder dem.

Ett enkelt och snabbt sätt att rengöra dina smycken är att lägga dem i en skål med varmt, men inte hett, vatten samt några droppar diskmedel i ett par minuter. Därefter borstar du smyckena rena med en ny och mjuk tandborste och sköljer dem i ljummet vatten. Torka sedan smyckena och polera dem lätt med ett mjukt bomullstyg eller papper. Använd sedan en polerduk om du vill få upp glansen (OBS! ej om smycket är pläterat – se längre ner).

För mer oxiderade smycken har vi ett annat miljövänligt tips på rengöring med saker som du har hemma. Lägg silversmycket i en glasskål på en bit folie med uppvikta kanter. Strö över bakpulver och häll sedan på kokande vatten så att det täcker smycket. Vattnet kommer nu börja bubbla. Låt smycket ligga kvar cirka 10 minuter. Ta därefter upp smycket, skölj det under rinnande vatten och torka torrt med ett mjukt bomullstyg eller papper. Upprepa behandlingen om det behövs.

En del av våra smycken är pläterade. Detta innebär att de försetts med ett tunt ytskikt av en annan ädelmetall, exempelvis, rodium, palladium eller iridium. Plätering ger smycket en spegelblank yta och skyddar smycket mot repor och oxidering. I artikelbeskrivningen anges om smycket är pläterat och vilken ädelmetall som använts. Pläterade smycken ska INTE putsas med putsduk som innehåller putsmedel eller andra slipmedel eftersom det kommer skada pläteringen. Rengör istället smycket med varmt vatten och en mild tvål. Gnugga lätt, skölj väl och torka torrt med en mjuk bomullshandduk.